Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa na pieczonym kurczaku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Ostatnio zostało nam trochę mięsa i kości z pieczonego kurczaka. Do tego sporo sosu z pieczeni. Większość wyrzuca takie pyszności. My reanimujemy tworząc kolejne, bardzo smaczne danie. Jeśli nie macie teraz pomysłu, co zrobić z resztek, to zamroźcie.

Składniki:

Składniki:

Kurczak pieczony 300 gramów
cebule 3 sztuki
ząbki czosnku 2 sztuki
kasza pęczak 3 łyżki
bulion warzywny 2 łyżki
sok pomarańczowy 330 mililitrów

Porada

W przepisie użyliśmy resztki z pieczonego kurczaka i domową kostkę rosołową.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa na pieczonym kurczaku

Mięso oddzielamy od kości.
Na sosie z kurczaka dusimy pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i kości z kurczaka. Całość zalewamy wrzątkiem (około 1 litra), dodajemy startą na dużych oczkach marchew, domową kostkę warzywną, gotujemy przez 5 min. Następnie dodajemy mięso, kaszę i sok pomidorowy. Całość gotujemy do miękkości kaszy. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak