Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami.

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dzisiaj częstuję Was pysznym drożdżowym ciastem. Ciasto jest bardzo wilgotne, budyniowe i pysznie pachnące malinami. Upieczcie koniecznie na podwieczorek. Zachęcam i smacznego życzę :)

Składniki:

Ciasto:

drożdże świeże 2.5 dag
śmietana 18 proc 2 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka
cukier puder 1 szklanka
mąka tortowa 2.5 szklanki
masło lub margaryna 20 dag
jajko 2 sztuki

Budyń:

mleko 2 szklanki
budyń waniliowy 1 sztuka
cukier 2 łyżki

Dodatkowo:

maliny świeże 2 szklanki
mąka pszenna 4 łyżki

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 16 kawałków. Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami.

Wykonanie ciasta z malinami:

1
Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami. foto
2
Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy roztarte drożdże i jajka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy jeszcze trochę mąki. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami. foto
3
Budyń rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy i wykładamy równomiernie na ciasto. Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie wykładamy na budyń.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami. foto
4
Ciasto pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami. foto
5
Upieczone ciasto studzimy i kroimy. Podajemy, a ja smacznego życzę.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 18.08.2018 15:20
Pyszne ciasto.
Babeczka35 20.08.2018 07:50
Dziękuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak