Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini panna cotta z borówkami i galaretką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Bardzo prosty do przygotowania, lekki i pyszny deser. Oryginalna wersja klasycznej panna cotty z dodatkiem galaretki i letnich owoców. Z borówkami smakuje wyśmienicie.

Składniki:

Panna cotta:

śmietana 30% 350 mililitrów
mleko 150 mililitrów
cukier 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
laska wanilii 1 sztuka

Ponadto:

borówka amerykańska 150 gramów
galaretka 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Mini panna cotta z borówkami i galaretką

Panna cotta:

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę oraz mleko przelać do rondelka, dodać cukier oraz wydrążone ziarenka z wanilii i laskę. Całość doprowadzić do wrzenia. Wyjąć laskę wanilii. Dodać żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Masę ostudzić, przelać do silikonowych foremek na muffinki i odstawić do lodówki do stężenia.

Galaretka:

Galaretkę przezroczystą przygotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Na wierzchu deseru ułożyć borówki i zalać je przezroczystą galaretką. Deser odstawić do stężenia do lodówki.

Przed podaniem deser wyjąć z foremek.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak