Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strogonow drobiowy

5.0
(87)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Proste do przygotowania, pyszne i aromatyczne danie jednogarnkowe. Sycący obiad z dodatkiem kurczaka, pieczarek, pomidorów i cebuli, który przygotujesz naprawdę szybko. Co na obiad? Strogonow drobiowy!

Składniki:

Strogonow

pierś z kurczaka 500 gramów
papryka czerwona 2 sztuki
pieczarki 350 gramów
cebula 2 sztuki
pomidory krojone z puszki 1 sztuka
bulion warzywny 300 mililitrów
Musztarda francuska Prymat 2 łyżeczki
śmietana 30% 2 łyżki
sos sojowy ciemny 3 łyżki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Strogonow drobiowy

Strogonow ma kilka różnych wersji. Oryginalny robi się z polędwicy wołowej, która jak wiem, nie należy do najtańszych mięs. Pyszną - i szybszą w przygotowaniu - alternatywą jest strogonow drobiowy. To jednogarnkowe dania składa się z mięsa kurczaka, pieczarek, papryki i pomidorów. 

Cebulę obrać i posiekać. Paprykę oczyścić i pokroić na paski. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki, a pierś z kurczaka pokroić w kostkę.

W większym rondlu na oleju podsmażyć cebulę, następnie dodać pierś z kurczaka, potem pieczarki, a na koniec paprykę. Całość zalać bulionem, dodać pomidory z puszki i musztardę.

Gotować na małym ogniu około 15 minut. Doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem oraz dodać śmietanę, wymieszać.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak