Kukurydza z warzywami

Kukurydza z warzywami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Świetne danie wegetariańskie z sezonowych warzyw. Sezon na kukurydzę w pełni, więc warto ją kupić i przygotować z niej pyszny posiłek dla całej rodziny.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • cukinia

    750 gramów
  • fasolka szparagowa

    350 gramów
  • kukurydza

    2 sztuki
  • pomidory

    750 gramów
  • cebule

    3 sztuki
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • olej arachidowy

    2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • oregano

    0.5 łyżeczki
  • sok pomidorowy

    500 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie warzyw:

Cukinie umyłem, oczyściłem, część pokroiłem na plastry, część w paski. Strąki fasoli umyłem, przełamałem na pół.

Kolby kukurydzy oczyściłem z liści i włókien, gotowałem w osolonej wodzie 15 minut.

Z pomidorów usunąłem trzpienie, sparzyłem je wrzącą wodą, obrałem ze skorki, pokroiłem w kostkę.

Cebulę i czosnek po obraniu pokroiłem w kostkę. Paprykę rozkroiłem, oczyściłem z nasion. Pokroiłem w paski. Kolby kukurydzy osączyłem, pokroiłem na 2-centymetrowe kawałki.

Gotowanie:

Rozgrzałem olej. Mieszając podsmażyłem cebule i czosnek. Dodałem cukinię, fasolkę i paprykę, dusiłem wszystko na średnim ogniu w odkrytym garnku.

Kiedy warzywa zmiękły, dodałem pokrojone pomidory, pokrojone na kawałki kolby kukurydzy, koncentrat pomidorowy, doprawiłem solą, pieprzem i oregano. Garnek z warzywami zostawiłem na słabym ogniu jeszcze ok. 30 minut. W razie potrzeby warzywa należy podlać wodą lub sokiem pomidorowym. Podałem z bagietką, ale można z ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat