Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kukurydza z warzywami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Świetne danie wegetariańskie z sezonowych warzyw. Sezon na kukurydzę w pełni, więc warto ją kupić i przygotować z niej pyszny posiłek dla całej rodziny.

Składniki:

Składniki:

cukinia 750 gramów
fasolka szparagowa 350 gramów
kukurydza 2 sztuki
pomidory 750 gramów
cebule 3 sztuki
ząbki czosnku 2 sztuki
papryka zielona 1 sztuka
olej arachidowy 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
oregano 0.5 łyżeczki
sok pomidorowy 500 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Kukurydza z warzywami

Przygotowanie warzyw:

Cukinie umyłem, oczyściłem, część pokroiłem na plastry, część w paski. Strąki fasoli umyłem, przełamałem na pół.

Kolby kukurydzy oczyściłem z liści i włókien, gotowałem w osolonej wodzie 15 minut.

Z pomidorów usunąłem trzpienie, sparzyłem je wrzącą wodą, obrałem ze skorki, pokroiłem w kostkę.

Cebulę i czosnek po obraniu pokroiłem w kostkę. Paprykę rozkroiłem, oczyściłem z nasion. Pokroiłem w paski. Kolby kukurydzy osączyłem, pokroiłem na 2-centymetrowe kawałki.

Gotowanie:

Rozgrzałem olej. Mieszając podsmażyłem cebule i czosnek. Dodałem cukinię, fasolkę i paprykę, dusiłem wszystko na średnim ogniu w odkrytym garnku.

Kiedy warzywa zmiękły, dodałem pokrojone pomidory, pokrojone na kawałki kolby kukurydzy, koncentrat pomidorowy, doprawiłem solą, pieprzem i oregano. Garnek z warzywami zostawiłem na słabym ogniu jeszcze ok. 30 minut. W razie potrzeby warzywa należy podlać wodą lub sokiem pomidorowym. Podałem z bagietką, ale można z ryżem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak