Krucha tarta ze śliwkami i cynamonem.

Krucha tarta ze śliwkami i cynamonem.

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tarta wyszła mi obłędna w smaku, wprost rozpływająca się w ustach i wspaniale pachnąca cynamonem, którego nie żałowałam. Śliwki, które posypałam cukrem waniliowym trochę się skarmelizowały, a w połączeniu z cynamonem i chrupiącym ciastem tworzą idealną całość. Taką tartę można upiec na podwieczorek.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka tortowa

    1.5 szklanki
  • cukier trzcinowy

    0.5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • masło lub margaryna

    10 dag

Dodatkowo:

  • śliwki

    30 dag
  • cynamon

    1 szczypta
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie tarty ze śliwkami:

Krok 1 - Krucha tarta ze śliwkami i cynamonem.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy pół godziny w lodówce.
Krok 2 - Krucha tarta ze śliwkami i cynamonem.
Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, wałkujemy na koło o średnicy około 27 cm i przekładamy na blaszkę od tortownicy o średnicy 25 cm. Na ciasto nakładamy wcześniej umyte i wypestkowane śliwki. Posypujemy cukrem waniliowym i oprószamy cynamonem według uznania. Brzegi tarty lekko podnosimy do góry i formujemy falbankę.
Krok 3 - Krucha tarta ze śliwkami i cynamonem.
Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut. Upieczoną studzimy.
Krok 4 - Krucha tarta ze śliwkami i cynamonem.
Gotową tartę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Babeczka35
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tartę można pokroić na około 8 porcji. Śliwki układamy rozcięciem do góry. Cynamon mielony według uznania. Proszku do pieczenia tak na czubek łyżeczki. Jajko małe.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

15.08.2018 19:29
Dobra tarta.

Babeczka35

16.08.2018 07:21
Dziękuję i polecam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat