Risotto z pieczoną papryką

Risotto z pieczoną papryką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wspaniałe danie, które szczególnie dobrze smakuje w sezonie letnim, kiedy papryki są najlepsze. To prosty i lekki obiad, który najlepiej sprawdzi się w upalne dni. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ryż brązowy

    100 gramów
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • cebula

    0,5 sztuki
  • masło

    30 gramów
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • estragon

    1 szczypta
  • bazylia

    1 szczypta
  • bulion warzywny

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Papryki:

Paprykę zawijamy w folię do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 12–15 minut. Wyciągamy paprykę i przekrawamy ją na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Dwie połówki odkładamy na bok, a pozostałe dwie obieramy ze skóry i rozdrabniamy blenderem do uzyskania konsystencji kremu. Doprawiamy bazylią, estragonem i pieprzem.

Farsz:

Ryż gotujemy przez 15 minut, po czym odcedzamy go i przelewamy zimną wodą.

Na patelnię wrzucamy drobno poszatkowaną cebulę i ryż, po czym zalewamy je częścią bulionu. Całość gotujemy, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dolewamy go. Czynność powtarzamy, aż ryż osiągnie twardość al dente.

Gdy ryż będzie gotowy, dodajemy krem z papryki, dokładnie mieszamy, zdejmujemy patelnię z ognia, dorzucamy zimne masło i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowanym risottem faszerujemy dwie odłożone połówki papryki.

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Doradca Smaku
Polecam wykorzystać do tego przepisu masło bez dodatku soli.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

17.08.2018 19:42
Bardzo smaczny obiadek : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat