Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowy stek z polędwicy wołowej w asyście sałatki mista

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Niesamowity w smaku grillowany stek wołowy w aromatycznej i lekko pikantnej marynacie pomarańczowo-imbirowej. Tak przygotowane mięso będzie idealnie smakować w połączeniu z lekką sałatką z dodatkiem pomidorków koktajlowych, cebuli, papryki i sałaty lodowej.

Składniki:

Składniki:

stek z polędwicy wołowej 200 gramów
pomarańcze 2 sztuki
imbir 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
sałata lodowa 0,25 sztuki
pomidorki koktajlowe 3 sztuki
żółta papryka 0,25 sztuki
cebula czerwona 20 gramów
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowy stek z polędwicy wołowej w asyście sałatki mista

Stek:

Na steku nacinamy siatkę z obydwu stron. Z pomarańczy wyciskamy sok, połowę odstawiamy na bok, a pozostały mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i startym imbirem, po czym tak przygotowaną marynatą zalewamy stek i odkładamy do lodówki na 6 godzin.

Odstawiony sok podgrzewamy i redukujemy o połowę. Dodajemy oliwę. Stek grillujemy według stopnia wysmażenia, kroimy na plastry i wykładamy na talerz.

Polewamy przygotowanym sokiem z oliwą.

Sałatka:

Sałatę lodową rozdrabniamy rękami, dodajemy pomidorki pokrojone na połówki, paprykę pociętą na wąskie paski i cebulę pokrojoną w cienkie krążki.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak