Pomarańczowy stek z polędwicy wołowej w asyście sałatki mista

Pomarańczowy stek z polędwicy wołowej w asyście sałatki mista

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Niesamowity w smaku grillowany stek wołowy w aromatycznej i lekko pikantnej marynacie pomarańczowo-imbirowej. Tak przygotowane mięso będzie idealnie smakować w połączeniu z lekką sałatką z dodatkiem pomidorków koktajlowych, cebuli, papryki i sałaty lodowej.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • stek z polędwicy wołowej

    200 gramów
  • pomarańcze

    2 sztuki
  • imbir

    1 łyżeczka
  • czosnek

    2 ząbki
  • sałata lodowa

    0,25 sztuki
  • pomidorki koktajlowe

    3 sztuki
  • żółta papryka

    0,25 sztuki
  • cebula czerwona

    20 gramów
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Stek:

Na steku nacinamy siatkę z obydwu stron. Z pomarańczy wyciskamy sok, połowę odstawiamy na bok, a pozostały mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i startym imbirem, po czym tak przygotowaną marynatą zalewamy stek i odkładamy do lodówki na 6 godzin.

Odstawiony sok podgrzewamy i redukujemy o połowę. Dodajemy oliwę. Stek grillujemy według stopnia wysmażenia, kroimy na plastry i wykładamy na talerz.

Polewamy przygotowanym sokiem z oliwą.

Sałatka:

Sałatę lodową rozdrabniamy rękami, dodajemy pomidorki pokrojone na połówki, paprykę pociętą na wąskie paski i cebulę pokrojoną w cienkie krążki.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat