Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frużelina borówkowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszna, idealna do słodkich obiadów i przekąsek. W sam raz do naleśników lub gofrów frużelina borówkowa. Smaczne wspomnienie lata.

Składniki:

Frużelina

borówka amerykańska 1 kilogram
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Frużelina borówkowa

Borówki umyć i przełożyć do garnka. Zasypać cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać.

Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do borówek i zagotować.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wodzie, wlać do borówek, wymieszać i zdjąć z ognia.

Gorącą frużelinę przełożyć do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak