Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z borówkami i czekoladą
Borówki umyć i osuszyć, galaretkę przezroczystą rozpuścić w 250 ml gorącej wody i ostudzić.
Głęboką miskę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą, ułożyć borówki i zalać galaretką. Całość odstawić do lodówki do stężenia.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodać cukier, cukier waniliowy i ponownie zmiksować. Partiami dodawać jogurt i miksować do momentu połączenia się składników.
Delikatnie wlać żelatynę i całość dokładnie zmiksować. Na koniec dodać czekoladę startą na tarce o dużych oczkach, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na galaretkę z borówkami.
Herbatniki przełożyć do woreczka i pokruszyć, posypać sernik i delikatnie docisnąć.
Sernik schłodzić w lodówce najlepiej przez noc. Na następny dzień wyłożyć na talerz.