Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z borówkami i czekoladą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Prosty do przygotowania i pyszny sernik na zimno z sezonowymi borówkami amerykańskimi. W sam raz na upalne dni.

Składniki:

Sernik na zimno

borówka amerykańska 2 szklanki
galaretka 1 sztuka
śmietana 30% 300 mililitrów
jogurt grecki 800 gramów
cukier puder 0.5 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
herbatniki 8 sztuk
czekolada gorzka 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z borówkami i czekoladą

Borówki umyć i osuszyć, galaretkę przezroczystą rozpuścić w 250 ml gorącej wody i ostudzić.

Głęboką miskę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą, ułożyć borówki i zalać galaretką. Całość odstawić do lodówki do stężenia.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodać cukier, cukier waniliowy i ponownie zmiksować. Partiami dodawać jogurt i miksować do momentu połączenia się składników.

Delikatnie wlać żelatynę i całość dokładnie zmiksować. Na koniec dodać czekoladę startą na tarce o dużych oczkach, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na galaretkę z borówkami.

Herbatniki przełożyć do woreczka i pokruszyć, posypać sernik i delikatnie docisnąć.

Sernik schłodzić w lodówce najlepiej przez noc. Na następny dzień wyłożyć na talerz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak