Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka warzywna do słoików

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszna sałatka na zimę z sezonowych ogórków, cukinii i papryki. To świetny sposób na zachowanie smaków lata w słoiku. W sam raz do obiadu.

Składniki:

Sałatka

ogórki świeże 2 kilogramy
cukinia 2 kilogramy
marchewka 50 dag
cebula 50 dag
koperek 2 pęczki
czosnek 2 ząbki
sól 2 łyżki
ocet 1 szklanka
olej 1 szklanka
cukier 1 szklanka
papryka czerwona 1 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka warzywna do słoików

Ogórki oraz cukinię pokroić na cienkie plasterki. Marchewkę obrać i pokroić na plasterki, cebulę obrać i pokroić na półplastry. Paprykę oczyścić i pokroić na paski, koperek posiekać, czosnek obrać i drobno posiekać.

Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski i wymieszać.

Ocet wymieszać z olejem, solą i cukrem. Zalać warzywa i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie warzywa wraz z zalewą przekładać do wyparzonych słoików.

Pasteryzować 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak