Grillowane krewetki z orzeźwiającą salsą

Grillowane krewetki z orzeźwiającą salsą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

W sezonie grillowym to danie po prostu trzeba przygotować! Grillowane krewetki smakują naprawdę rewelacyjnie, a w towarzystwie pysznej salsy są świetną przekąską w upalne dni.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • papryka wędzona

    1 łyżeczka
  • imbir mielony

    1 łyżeczka
  • olej

    2 łyżki
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    1 szczypta
  • krewetki

    12 sztuk

Salsa

  • sok z limonki

    1/2 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • ogórek zielony

    1/2 sztuka
  • papryka czerwona

    1/2 sztuka
  • pomidorki koktajlowe

    6 sztuk
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • cukier

    1/2 łyżeczka
  • ocet jabłkowy

    1 łyżka
  • oliwa z oliwek

    1 łyżka
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsyp paprykę wędzoną i imbir mielony - całość zalej olejem i dopraw solą i pieprzem.
Tak przygotowaną marynatę dokładnie wymieszaj i włóż do niej oczyszczone i umyte krewetki. Następnie odstaw do lodówki na minimum 60 minut.
 
W miedzyczasie możesz przygotować chrupiącą salsę.
Do miski włóż pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, zielonego ogórka pokrojonego w rąby, pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki.
Całość dopraw świeżym czosnkiem, cukrem, octem jabłkowym, sokiem z limonki oliwą z oliwek i solą morską.
Połącz wszystkie składniki i gotowe.
 
Wcześniej zamarynowane krewetki nadziej na patyczki i grilluj na patelni bez oleju lub bezpośrednio na grillu. Przez około 3 minuty z każdej strony. Kiedy krewetki nabiorą różowego koloru, zdejmij je z ognia i wykładaj na talerzu z orzeźwiającą salsą.
Całość możesz polać sokiem ze świeżej cytryny.
 

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat