Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z bezikami, cytrynowym kremem mascarpone i borówkami

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Cytrynowy krem na bazie serka mascarpone, beziki i borówki to połączenie, które jest nieziemsko pyszne! Masa nie jest zbyt słodka, więc idealnie komponuje się z lekko miękkimi, ale jeszcze chrupiącymi bezami w środku.

Składniki:

Forma o wymiarach 22 x 26 cm, spód:

biszkopty podłużne 16 sztuk

Krem:

serka mascarpone 250 gramów
śmietanka 36% 330 mililitrów
cukier puder 2 łyżki
sok z cytryny 2.5 łyżki
skórka cytrynowa 1 łyżka
borówki 0.75 szklanki
mini beziki 30 gramów

Dodatkowo do dekoracji:

mini beziki 30 gramów
borówki 2 garście

Porada

Możecie też użyć innych owoców, np. malin, brzoskwiń czy porzeczek...

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z bezikami, cytrynowym kremem mascarpone i borówkami

Przygotować krem.
Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny.
Na końcu wmieszać połówki borówek oraz pokruszone beziki.
Całość.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą i na jej dnie równomiernie ułożyć warstwę biszkoptów.
Na ciastkach umieścić krem.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, a przed podaniem ozdobić bezikami oraz borówkami.
(Ja dodatkowo użyłam chrupiących kuleczek w czekoladzie mlecznej)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.08.2018 19:33
Genialne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak