Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Morele w korzennym syropie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Nie ma nic lepszego jak owoce zamknięte w słoiczku. Później zimą możemy otworzyć taki słoiczek i cieszyć się ich smakiem i zapachem. Dlatego warto latem przygotować chociaż kilka słoiczków przetworów. Dzisiaj mam dla Was przepis na morele w korzennym syropie. Niezwykle pyszne i aromatyczne.

Składniki:

Syrop:

woda letnia 2 szklanki
cukier 1 szklanka
Cynamon cały Prymat 1 cm
Goździki całe Prymat 4 sztuki

Dodatkowo:

morele 60 dag
sok z cytryny 5 kropli

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Najlepiej użyć małych owoców. Więcej zmieści się do słoiczków. Sok z cytryny według uznania. Goździków kilka sztuk. Morele najlepiej wybrać małe.

Przepis i sposób przygotowania na: Morele w korzennym syropie

1. Składniki syropu przekładamy do garnka i gotujemy kilka minut, na koniec dodajemy sok z cytryny według uznania i studzimy. Przestudzony syrop przecedzamy przez gęste sitko.

2. Morele myjemy i osuszamy, następnie usuwamy pestki.

3. Do wyparzonych i suchych słoiczków nakładamy morele, następnie zalewamy syropem i zakręcamy.

4. Słoiczki pasteryzujemy 15 minut od zagotowania na niewielkim ogniu.

5. Gotowe studzimy i przenosimy do spiżarni.

Nie ma nic lepszego jak owoce zamknięte w słoiczku. Później zimą możemy otworzyć taki słoiczek i cieszyć się ich smakiem i zapachem. Dlatego warto latem przygotować chociaż kilka słoiczków przetworów. Dzisiaj mam dla Was przepis na morele w korzennym syropie. Niezwykle pyszne i aromatyczne. Chcecie się przekonać? To koniecznie spróbujcie. Zachęcam.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.08.2018 19:26
Super
Babeczka35 16.08.2018 07:26
Dziękuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak