Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Smaczne, proste i nieskomplikowane w przygotowaniu ciasto marchewkowe. Dodatek marchewki sprawia, że ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne, a jeszcze ta polewa z serka to już niebo w gębie.

Składniki:

Składniki

mąka 1.5 szklanki
cukier 1 szklanka
olej 1 szklanka
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 2 szczypty

Dodatkowo:

orzechy włoskie 0.5 szklanki
marchewka 1.5 szklanki

Polewa:

serek topiony 100 gramów
masło 82% 2 łyżki
cukier puder 1 łyżka

Porada

Ciasto można zamiast polewy posypać cukrem pudrem - smakuje równie dobrze.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Jajka ubijamy mikserem z cukrem, cały czas ubijając cienkim strumieniem wlewamy olej.
Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
Po wymieszaniu dodajemy startą marchewkę oraz posiekane orzechy włoskie (gdyby marchewka miała za dużo soku, należy ją co nieco odcisnąć).
Całość mieszamy do połączenia składników.
Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 45- 50 minut (najlepiej do suchego patyczka).
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto smarujemy polewą z serka topionego lub posypujemy cukrem pudrem.
Polewa:
Serek topiony kremowy rozgniatamy widelcem z masłem oraz z cukrem pudrem do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.08.2018 19:42
Znane i dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak