Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Mnóstwo chrupiących, sezonowych warzyw w jednym daniu, które najlepiej smakuje z pajdą pachnącego chleba lub świeżej bagietki z masłem, którą można nabierać nadmiar pysznego sosu.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Leczo

  • kiełbasa myśliwska

    600 gramów
  • passata pomidorowa

    500 mililitr
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżek
  • cukinia

    400 gramy
  • woda

    200 mililitry
  • papryka

    4 sztuk
  • czosnek

    4 ząbki
  • cebule

    2 sztuki
  • smalec

    1 łyżka
  • słodka papryka Prymat

    2 łyżeczka
  • papryka ostra Prymat

    0.5 łyżeczki
  • cukier

    0.3 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    0.3 łyżeczki
  • sól

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinie oraz paprykę dokładnie myjemy. Na dużej patelni do duszenia rozgrzewamy smalec, wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i podsmażamy. Podsmażoną kiełbasę przekładamy na talerz, pozostawiając tłuszcz na patelni. Następnie wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i chwilę podsmażamy, mieszając. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz posiekany czosnek i podsmażamy 2 minuty od czasu do czasu mieszając.
Do warzyw dodajemy wcześniej przesmażoną kiełbasę, passatę pomidorową, koncentrat, wodę oraz przyprawy. Gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania, jeśli zachodzi taka potrzeba, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
* użyłam dobrej kiełbasy o zawartości 80% mięsa
** można użyć świeżych pomidorów (1,2 kg)

 

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat