Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z młodych ziemniaków z serkiem topionym

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Uwielbiam prawie wszystkie zupy, a najbardziej te przygotowywane na warzywach smażonych na maśle. Podczas smażenie wydobywa się z nich cały smak i aromat. I takie zupy właśnie są najlepsze. Zupka jest tania, łatwa i szybka w wykonaniu. Serek topiony nadaje jej kremowej konsystencji i smaku.

Składniki:

Składniki:

masło 1 łyżka
ziemniaki młode 6 sztuk
pietruszka 1 sztuka
marchewka 4 sztuki
smietana 18% 250 mililitrów
serek topiony 10 dag
koperek 0.5 pęczek
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
mąka pszenna 1 łyżka

Porada

Z przepisu wyszło mi około 3 litry zupy. Użyłam serek o smaku szczypiorkowym. Pieprz i sól do smaku. Marchewki i ziemniaki średniej wielkości.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z młodych ziemniaków z serkiem topionym

1. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.

2. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy marchewkę i pietruszkę, przesmażamy kilka chwil cały czas mieszając, dodajemy ziemniaki i jeszcze chwilę przesmażamy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.

3. Do miski dajemy serek topiony, mąkę pszenną, śmietanę i pół szklanki gorącej wody, a następnie wszystko ze sobą rozcieramy.

4. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy do nich roztarte składniki i zagotowujemy kilka minut dodając koperek i przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

5. Gotowa zupę podajemy. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.08.2018 19:24
Dobra zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak