Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z mięsem

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Krokiety stanowią idealny dodatek do każdej zupy krem, ale najlepiej smakują z czystym barszczem :)

Składniki:

Farsz:

łopatka wieprzowa 600 gramów
olej 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0.75 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 0.5 łyżeczki

Ciasto:

mleko 1 szklanka
woda zimna 0.5 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
jaja 2 sztuki
Kucharek przyprawa do potraw 0.3 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 0.5 łyżeczki

Panierka:

jaja 3 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z mięsem

Przygotowanie:

1
Mięso umyć, pokroić i usmażyć z dodatkiem przypraw. Następnie ostudzić i zmielić.
Krok 1 - Krokiety z mięsem foto
2
Przygotować ciasto naleśnikowe i smażyć cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron.
Krok 2 - Krokiety z mięsem foto
3
Następnie na każdego naleśnika kłaść farsz i zwinąć "w krokieta".
Krok 3 - Krokiety z mięsem foto
4

Każdego zanurzyć najpierw w roztrzepanym jaju, a potem obtoczyć w bułce tartej.

Krok 4 - Krokiety z mięsem foto
5
Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy.
Krok 5 - Krokiety z mięsem foto
6
Podawać np. do barszczu.
Krok 6 - Krokiety z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak