Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa z sosem pomidorowym
W garnku z grubym dnem wytopiłem drobno pokrojony boczek. Wrzuciłem posiekaną cebulę, zeszkliłem, dodałem posiekany czosnek. Po minucie startą na średnich oczkach marchewkę. Jak marchewka zmiękła dodałem pokrojone w ćwiartki pieczarki i drobno pokrojony seler naciowy. Dusiłem ok. 5 minut, dodałem pokrojone pomidory bez skórki i pestek, oprószyłem cukrem. Dusiłem aż pomidory się rozpadły. Wlałem bulion, doprawiłem przyprawami i dalej dusiłem bez przykrycia, aż sos zgęstniał.
Ugotowałem fasolkę w lekko osolonym i ocukrzonym wrzątku. Odcedziłem. Ułożyłem na talerzu, polałem sosem, posypałem startym parmezanem i listkami oregano.