Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żytnie babeczki z borówkami/jagodami i jeżynami słodzone miodem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Prezentowane babeczki piekłam już niejednokrotnie i za każdym razem znikają w okamgnieniu. Są przepyszne, szczególnie zaraz po upieczeniu, gdyż posiadają wtedy mięciutkie wnętrze i zapieczoną górę. Uwielbiam ich kuszący zapach, puszystość, maślany posmak i to, że zawierają mnóstwo owoców.

Składniki:

Składniki na 4 większe babeczki:

mąka żytnia typ 720 100 gramów
masło 82% 50 gramów
miód 3 łyżki
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1.25 łyżeczki
esencja waniliowa 0.5 łyżeczki
borówki 30 gramów
jeżyny 30 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Żytnie babeczki z borówkami/jagodami i jeżynami słodzone miodem

Masło rozpuścić w małym rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia. W misce ubić jajka, a następnie dodać do nich masło, miód oraz odrobinę esencji waniliowej. Nie przerywając mieszania stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta należy wmieszać owoce. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek; uwaga, bo babeczki mocno urosną podczas pieczenia) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić na kratce do ostudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.08.2018 19:30
Dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak