Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawny keks z warzywami (cukinia, papryka, oliwki i suszone pomidory)

5.0
(31)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Wytrawny keks z warzywami, to moje popisowe danie na wszelkie imprezy. Świetnie się sprawdza w roli w przystawki, można go również zabrać jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Do jego wykonania nie potrzebujesz nawet miksera.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 250 gramów
mleko 3,2% 140 mililitrów
jajko 3 sztuki
oliwa 0.5 szklanki
pomidory w zalewie pomidorowej 100 gramów
oliwki zielone 1 słoik
czarne oliwki 1 słoik
papryka żółta 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
cukinia 200 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 szczypta
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka

Porada

Zamiast tradycyjnej mąki pszennej możesz dodać mąką orkiszową. Mleko krowie z powodzeniem zamienisz na roślinne – ja polecam orkiszowe lub kokosowe. Do tego przepisu użyłam oliwek w małych słoiczkach.

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawny keks z warzywami (cukinia, papryka, oliwki i suszone pomidory)

Warzywa posiekaj w kostkę, a jajka zmiksuj z oliwą. Następnie powoli partiami dodawaj wszystkie sypkie składniki oraz przyprawy – całość wymieszaj rózgą. Dolej mleko i starannie wymieszaj. Do masy dorzuć warzywa i wszystko połącz drewnianą łyżką. Masę przełóż do keksówki (ok. 35 cm długości) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w 180° C. Gdy ciasto się upiecze wyłącz piekarnik i uchyl jego drzwiczki – pozostaw w nim keks jeszcze przez 10 minut. Ostudzone ciasto możesz pokroić i serwować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak