Przepis i sposób przygotowania na: Bliny z łososiem i śmietaną – kresowe smaki
Mąki przesiewamy, 1/2 l mleka delikatnie podgrzewamy z solą i cukrem, następnie dodajemy drożdże i całość mieszamy. Mąki wsypujemy do drożdżowego zaczynu i ponownie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy ostrożnie mleko, ale tylko tyle, aby ciasto konsystencją przypominało gęstą śmietanę. Następnie dodajemy pozostałe składniki: żółtka, sztywne białka i stopione masło - całość wymieszajmy drewnianą łyżką. Ciasto przykryjmy ściereczkę i odstawmy do wyrośnięcia na 1/2 godziny. Po tym czasie smażmy bliny z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Ciasto nalewajmy na grubość maksymalnie 1/2 cm. Podajemy jeszcze ciepłe na stół z kleksem śmietany, łososiem i odrobiną kolorowego pieprzu.