Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowe kruche ciasto z jabłkami, kremem mascarpone i bezą

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Migdałowe ciasto z jabłkami jest przepyszne i jestem pewna, że przypadnie do gustu zarówno miłośnikom szarlotek, jak i zwolennikom kremu mascarpone połączonego z bezą. Całość idealnie komponuje się z kruchym, lekko migdałowym spodem.

Składniki:

Forma o wymiarach 22x26 cm, ciasto kruche:

mąka pszenna 150 gramów
schłodzone masło 100 gramów
żółtko jajek 3 sztuki
cukier puder 2 łyżki
proszek do pieczenia 0,3 łyżeczki
płatki migdałowe 50 gramów

Warstwa jabłkowa:

jabłka 500 gramów
cukier 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki

Warstwa z mascarpone:

serek mascarpone 100 gramów
śmietana kremówka 200 gramów
cukier puder 1 łyżka

Beza:

białko 3 sztuki
cukier 100 gramów
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Ponadto:

migdały w płatkach 30 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowe kruche ciasto z jabłkami, kremem mascarpone i bezą

Przygotować bezę:

Białka ze szczyptą soli należy ubić na sztywną pianę. Miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną. Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.

Na papierze do pieczenie zaznaczyć wielkość blachy, w której będzie przygotowywane ciasto.

Masę bezową rozsmarować na papierze i posypać płatkami migdałowymi.

Pieczenie bezy:

Bezę piec około 60 minut w temperaturze 140-150 stopni (Powinna być chrupka, wypieczona oraz lekko popękana.) Gotową bezę ostudzić - najlepiej zostawić na noc w piekarniku.

Przygotować ciasto:

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i wyłożyć nim dno blachy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Ciasto w formie wstawić do lodówki na około 60 minut i kolejno ponakłuwać widelcem oraz wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Spód podpiec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do niewielkiego garnuszka lub głębokiej patelni. Dodać cukier oraz sok z cytryny, przemieszać i poddusić kilka minut - aż zmiękną.

Jeszcze ciepłe jabłka równomiernie umieścić na ostudzonym spodzie.

Przygotować krem:

Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone.

Całość przełożyć na zimną warstwę jabłkową i przykryć bezą. Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.08.2018 19:30
Pyszne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak