Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszek wiśniowy

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wspaniałe ciasto z wiśniami, które rozpływa się w ustach. Pyszna i lekka pianka wiśniowa zrobi wrażenie na gościach :). Idealne na letni podwieczorek. 

Składniki:

biszkopt:

jajko 2 sztuki
cukier 2 łyżki
mąka tortowa 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki

pianka:

galaretka wiśniowa 1 opakowanie
woda gorąca 250 mililitrów
wiśnie 30 dag
jogurt grecki 20 dag
śmietana kremówka 165 mililitrów

bita śmietana

bita śmietana w proszku 1 opakowanie
mleko 125 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Puszek wiśniowy

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzimy.

Pianka:

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Wkładamy na kilka minut do lodówki aby lekko stężała. Śmietanę kremówkę ubijamy na puszystość. Dodajemy galaretkę i jogurt naturalny. Ubijamy.

Wiśnie drylujemy i dodajemy do pianki. Mieszamy.

Tortownicę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do tortownicy biszkopt. Na biszkopt wylewamy piankę. Wstawiamy na noc do lodówki.

Bita śmietana:

Mix do robienia śmietany ubijamy z mlekiem na puszystość.

Torcik wyciągamy z tortownicy i smarujemy boki jak i wierzch bitą śmietaną.

Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak