Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka z wiśniami i smażonymi na maśle ziemniakami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Botwinka w innej wersji, wzbogacona wiśniami.

Składniki:

Składniki:

botwinka 1 pęczek
masło 82% 1 łyżka
marchewki 2 sztuki
wiśnia 2 szklanki
bulion warzywny 1 litr
śmietanka 100 mililitrów
ziemniaki 10 sztuk
koperek 1 pęczek

Porada

Ziemniaki młode, malutkie.

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka z wiśniami i smażonymi na maśle ziemniakami

Botwinkę opłukałem, osuszyłem. Odciąłem buraczki, starłem na średnich oczkach. Botwinkę pokroiłem w wąskie paski.

W garnku z grubym dnem rozgrzałem masło, dodałem marchewkę, pokrojone buraczki i wydrylowane wiśnie. Dusiłem ok. 8 minut. Zalałem bulionem, gotowałem ok. 10 minut.
Dodałem botwinkę, gotowałem krótko, aż zmiękła.

Rozprowadziłem śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru, stale mieszając wlałem do zupy.
Doprawiłem solą, pieprzem , sokiem z cytryny i cukrem.

Ziemniaki młode, bardzo małe, ugotowałem z mundurkach. Wcześniej wyszorowanych. Po ostudzeniu przekroiłem je na pół, usmażyłem na maśle.

Zupę podałem z smażonymi ziemniakami posypanymi pokrojonym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak