Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik truskawkowy na piernikowym spodzie

5.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Gdy zostanie nam krajanka piernikowa to ten sernik jest świetnym pomysłem na smaczne jej wykorzystanie ;)

Składniki:

Spód z piernika :)

pierniki 300 gramów
masło 200 gramów

Masa serowa :

serek mascarpone 500 gramów
ser biały 320 gramów
śmietana 12% 180 gramów
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 15 gramów
woda zimna 5 łyżek
truskawki świeże 250 gramów

Mus truskawkowy :

mrożone truskawki 600 gramów
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 15 gramów
woda zimna 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik truskawkowy na piernikowym spodzie

Przygotowanie :

1
Pierniki (a konkretnie krajanka piernikowa) zmiksować i połączyć ze stopionym masłem. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć pierniki z masłem, schłodzić w lodówce. Sery połączyć z cukrem pudrem, śmietaną. Żelatynę namoczyć, po czym rozpuścić w kąpieli wodnej i przelać do masy serowej.
Krok 1 - Sernik truskawkowy na piernikowym spodzie foto
2
Masę przełożyć na piernikowy spód i powtykać plasterki umytych i osuszonych truskawek. Schować do lodówki, by masa stężała.
Krok 2 - Sernik truskawkowy na piernikowym spodzie foto
3
Mrożone truskawki zmiksować, połączyć z cukrem i namoczoną, a potem rozpuszczoną żelatyną. Mus przelać na masę. Ciasto na noc schować do lodówki.
Krok 3 - Sernik truskawkowy na piernikowym spodzie foto
4
Na wierzch można ułożyć bezę ;)
Krok 4 - Sernik truskawkowy na piernikowym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak