Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik malinowo makowy

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Nie za słodki sernik na zimo. Z dużą ilością malin i spodem makowym biszkoptowym. Jak ktoś lubi mocno słodkie ciasta może dodać cukru do sera. Ja tego nie zrobiłam bo same galaretki są już słodkie. Prosty do zrobienia i każdemu uda się go zrobić.

Składniki:

biszkopt makowy

mąka pszenna 3 łyżki
mak 40 gramów
cukier trzcinowy 3 łyżki
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki

sernik malinowy

maliny świeże 350 gramów
galaretki malinowe 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
serek homogenizowany 1 kilogram

pozostałe

maliny świeże 250 gramów
galaretka 2 opakowania
kolorowa posypka 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik malinowo makowy

Biszkopt:

Jajka wyjmuję z lodówki wczęśniej żeby miały temepraturę pokojową. Bialka ubijam na sztywno, dodaję łyzkę cukru, dalej ubijam aż się rozpuści i kolejna porcja cukru. Jak piana będzie lśniąca i dobrze ubita dodaję do niej żóltka i już tylko mieszam mikserem. Mąkę, proszek przesiewam, dodaję mak. Wsypuję do jajek i mieszam delikatnie od spodu. Formę o wymiarach 24X24 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam ciasto, i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 15 minut góra dół.

Sernik:
Galaretkę i żelatynę rozpuszczam w szklance gorącej wody.
Maliny miksuję blenderem i przecieram przez sito, żeby pozbyć się pestek. Serki przekładam do misy, dodaję, wystudzoną galaretkę, mus malinowy i mieszam. Masę dzielę na dwie części. Jedną wstawiam do lodówki.

Galaretki przezroczyste rozpuszczam w trzech szklankach gorącej wody i studzę. Wstawiam do lodówki do lekkiego stężenia. Na zimny biszkopt wylewam lekko tężejący sernik, wstawiam do lodówki. Na masie serowej układam maliny, wylewam lekko tężejąca galaretkę i tez wstawiam do lodówki.Jak stężeje wylewam resztę masy serowej i ponownie wstawiam do lodówki. Przed podaniem dekoruję malinami, miętą, i posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak