Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z leczo

5.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Tego leczo trochę nam się narobiło. Postanowiliśmy zrobić z niego nową, równie pyszną potrawę.

Składniki:

Składniki:

cukinia 400 gramów
kabaczek 400 gramów
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
pieczarki 250 gramów
fasolka szparagowa 250 gramów
parówki 250 gramów
marchew 1 sztuka
pomidory 500 gramów
koncentrat pomidorowy 190 gramów
olej rzepakowy 5 łyżki
ząbki czosnku 3 sztuki
tabasco 4 krople
bulion warzywny 400 mililitrów
ziemniaki 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z leczo

Cukinię i kabaczek kroimy w kostkę.
Papryki w paski.
Pieczarki na plasterki.
Fasolkę na 2-3 cm kawałki.
Parówki na plasterki.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pomidory parzymy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pieczarki, fasolę, marchew i parówki. Lekko oprószamy solą i pieprzem. W trakcie smażenia, najlepiej pod koniec, dodajemy przeciśnięte przez praskę, ząbki czosnku. Chwilę smażymy, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, sos tabasco i dusimy pod przykryciem do momentu, kiedy fasolka zacznie mięknąć. Następnie dodajemy cukinię, kabaczek i papryki.

Dolewamy bulion, wsypujemy paprykę i dusimy pod przykryciem do momentu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Całość lekko studzimy, miksujemy. W razie potrzeby dolewamy bulionu warzywnego.

Ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości. Dodajemy do zupy, podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak