Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jabłkowa z otrzechami
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać smalec z lodówki, żółtka, jajo i cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki.
W tym czasie obrać jabłka i pokroić je w plasterki, następnie wymieszać je z cukrem pudrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną.
Schłodzone ciasto podzielić na 3 części. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość formy. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartę.
Za pomocą wałka przenieść ciasto do formy, a następnie zrobić w nim dziurki widelcem, aby równo rosło. Spód tarty piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 5 minut, następnie tartę wyjąć z piekarnika i wyłożyć ją równomiernie jabłkami.
Na jabłka pokruszyć włoskie orzechy. Resztę ciasta zetrzeć na jarzynowej tarce na jabłka z orzechami. Piec jeszcze 25 min w 180 st C.
Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem. Smacznego!