Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta jabłkowa z otrzechami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ekspresowe w wykonaniu ciacho z jabłkami i orzechami. Wykonanie jest proste, a efekt zachwycający. Pachnące cynamonem jabłka i chrupiące orzechy a do tego super kruche ciasto.

Składniki:

Na ciasto

mąka pszenno-żytnia 2 szklanki
smalec 125 gramów
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
cukier puder 3 łyżki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki

Nadzienie

jabłka 3 sztuki
cukier puder 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cynamon 0.5 łyżeczki
orzechy włoskie 1 garść

Ponad to

cukier puder do posypania 2 łyżki
masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jabłkowa z otrzechami

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać smalec z lodówki, żółtka, jajo i cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki.

W tym czasie obrać jabłka i pokroić je w plasterki, następnie wymieszać je z cukrem pudrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną.
Schłodzone ciasto podzielić na 3 części. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość formy. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartę.

Za pomocą wałka przenieść ciasto do formy, a następnie zrobić w nim dziurki widelcem, aby równo rosło. Spód tarty piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 5 minut, następnie tartę wyjąć z piekarnika i wyłożyć ją równomiernie jabłkami.

Na jabłka pokruszyć włoskie orzechy. Resztę ciasta zetrzeć na jarzynowej tarce na jabłka z orzechami. Piec jeszcze 25 min w 180 st C.
Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak