Pasztet z pieczonego królika w słoiku

Pasztet z pieczonego królika w słoiku

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Delikatny pasztet z króliczego mięsa doskonały na kanapki na śniadanie lub kolacje. Rewelacyjny smak pieczonego mięsa z warzywami, którego nie znajdziemy w kupnych pasztetach. Dodatkowo dzięki pasteryzacji w słoikach możemy go przechowywać nawet pół roku.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na pasztet

  • królik

    2 kilogramy
  • boczek wędzony

    200 gramów
  • wątróbka z królika

    1 sztuka
  • masło 82%

    1 łyżka
  • cebula

    2 sztuki
  • marchewki

    2 sztuki
  • korzeń pietruszki

    1 sztuka
  • czosnek ząbki

    4 sztuki
  • gałązki rozmarynu

    4 sztuki
  • tymianek posiekany

    1 łyżka
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wątróbkę z królika oczyścić i umyć, pokroić w drobniejsze kawałki. Cebule obrać i posiekać. Na łyżce masła zeszklić cebulę, a następnie dodać do niej wątróbkę i smażyć jeszcze przez chwilę.

Tuszkę z królika umyć i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Królika natrzeć solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Czosnek, marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w naczyniu z królikiem. Piec pod przykryciem przez 1,5 godziny w 180 C, a następnie odkryć mięso i piec jeszcze przez pół godziny. Po upieczeniu królika przestudzić.

Ostudzone mięso, warzywa, boczek i usmażoną wątróbkę z cebulą dwukrotnie zmielić przez maszynkę na sitku o drobnych oczkach. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, dodać tłuszcz, który wytopił się z mięsa oraz doprawić jeszcze solą i pieprzem, ponownie wymieszać.

Nakładać ciasno do słoików. Pasteryzować przez godzinę od zagotowania. Ostudzić słoiki i przechowywać w lodówce. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat