Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z serduszek z suszonymi borowikami

5.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Prosty gulasz z serduszek drobiowych, w któremu suszone grzyby nadały całkiem nowy, intensywny smak.

Składniki:

Na gulasz

serca drobiowe 400 gramów
suszone borowiki 100 gramów
włoszczyzna suszona 2 łyżki
cebula 2 sztuki
masło zimne 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
ziele angielskie 2 sztuki
cynamon 1 szczypta
listek bobkowy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z serduszek z suszonymi borowikami

Borowiki:

Suszone borowiki namoczyć na noc w zimnej wodzie.

Gulasz:

Na drugi dzień do grzybów dodać wymyte i wyczyszczone serduszka. Dodać przyprawy, suszoną włoszczyznę i dusić do miękkości, ewentualnie uzupełniając wodę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle, dodać do sosu. Mąkę rozrobić w zimnej wodzie i dodać do sosu. Gotować aż sos zgęstnieje, a mąka nie będzie wyczuwalna. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Podawać z kaszą lub chlebem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak