Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z cukinii i buraków do słoików

5.0
(77)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wielbiciele buraków i cukinii będą zachwyceni. Idealna o każdej porze roku. 

Składniki:

Składniki:

buraki 1 kilogram
cukinia 1 kilogram
cebula 200 gramów
ocet 0.75 szklanki
olej 0.5 szklanki
cukier 1 szklanka
sól 3 łyżeczki
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z cukinii i buraków do słoików

Buraki:

Buraki dokładnie umyłem, każdy owinąłem folią aluminiową. Upiekłem w piekarniku w temperaturze 130 stopni C przez półtorej godziny. Upieczone i przestudzone buraki obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach

Cukinia:

Cukinię umyłem, obrałem ze skórki. Cukinie przekroiłem, usunąłem miąższ z nasionami, starłem na tarce, na wąskie plasterki. Wsypałem do cukinii 1 i ½ łyżeczki soli i wymieszałem. Z cukinii nie odciskamy soku, jest potrzebny, ponieważ w zalewie nie ma wody.

Cebula:

Cebulę pokroiłem w paseczki o długości ok. 2 cm, wymieszałem z 1 i ½ łyżeczką soli i odstawiłem na ok. godzinę. Po tym czasie odcisnąłem wytworzony sok, przelałem cebulę chłodną wodą i ponownie odcisnąłem na sitku.

Gotowanie i pasteryzowanie:

Umieściłem warzywa, ocet, olej i cukier w garnku, zagotowałem i gotowałem ok. 5 minut, często mieszając. Następnie przełożyłem sałatkę do słoików, szczelnie zamknąłem. Pasteryzowałem w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 125 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak