Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BeefBurger

5.0
(45)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Burgery też mogą być fit! Polecam to bogate w składniki odżywcze danie lunchowe. Gwarantuję, że własnoręcznie przygotowane bułki będą smakowały jak nigdy :).

Składniki:

Składniki na bułki:

mąka orkiszowa 250 gramów
woda 100 mililitrów
drożdże 5 gramów
oliwa 1 łyżka
jajko 1 sztuka
cukier brzozowy 1 łyżka
sezam 5 szczypt
żółtko jajek 1 sztuka

Składniki na burgera:

polędwica wołowa 750 gramów
czosnek 2 ząbki
starta skórka z cytryny 0,5 łyżeczki
natka pietruszki 3 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
kolendra 1 szczypta
Kmin rzymski mielony Prymat 1 szczypta
cynamon 1 szczypta
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Pozostałe składniki:

sałata lodowa 5 liści
cebula czerwona 5 plastrów
jogurt naturalny 5 łyżek
czosnek 2 ząbki
rozmaryn 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Porada

Do zrobienia burgerów można wykorzystać zamiast polędwicy wołowej antrykot.

Przepis i sposób przygotowania na: BeefBurger

Wykonanie bułek

Drożdże i cukier dokładnie rozprowadzamy w wodzie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, wbijamy jajko i dodajemy rozprowadzone drożdże. Ugniatamy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykrywamy je ścierką i odstawiamy na godzinę, aby wyrosło. Z wyrośniętego ciasta formujemy 5 bułek, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Gotowe bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z sezamem i odrobiną wody. Wstawiamy bułki do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C około 25 minut.

Wykonanie burgera

Mięso mielimy na grubszych oczkach i przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Z gotowego mięsa formujemy 5 burgerów. Na suchą patelnię grillową kładziemy papier do pieczenia i grillujemy na nim burgery po obydwu stronach do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia.

Wykonanie całości

Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy je delikatnie w temperaturze 200°C do momentu, kiedy się zarumienią. Jogurt mieszamy z pieprzem, czosnkiem i posiekanym rozmarynem, po czym smarujemy nim bułki. Na tak przygotowane pieczywo kładziemy grillowaną na patelni po mięsie cebulę, burgera, sałatę i przykrywamy drugą połówką bułki.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 23.07.2018 16:02
Pyszny i kuszący , coś dla mojego wnuka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak