Przepis i sposób przygotowania na: BeefBurger
Wykonanie bułek
Drożdże i cukier dokładnie rozprowadzamy w wodzie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, wbijamy jajko i dodajemy rozprowadzone drożdże. Ugniatamy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykrywamy je ścierką i odstawiamy na godzinę, aby wyrosło. Z wyrośniętego ciasta formujemy 5 bułek, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Gotowe bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z sezamem i odrobiną wody. Wstawiamy bułki do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C około 25 minut.
Wykonanie burgera
Mięso mielimy na grubszych oczkach i przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Z gotowego mięsa formujemy 5 burgerów. Na suchą patelnię grillową kładziemy papier do pieczenia i grillujemy na nim burgery po obydwu stronach do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia.
Wykonanie całości
Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy je delikatnie w temperaturze 200°C do momentu, kiedy się zarumienią. Jogurt mieszamy z pieprzem, czosnkiem i posiekanym rozmarynem, po czym smarujemy nim bułki. Na tak przygotowane pieczywo kładziemy grillowaną na patelni po mięsie cebulę, burgera, sałatę i przykrywamy drugą połówką bułki.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM