Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z cukinii i kabaczka

5.0
(31)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Sezon cukiniowo-kabaczkowy już trwa. Marysia dba o to, byśmy mieli dużo roboty :P Miłe to, że bliscy o nas zawsze myślą. Jak to w sezonie, leczo być musi.

Składniki:

Składniki:

cukinia 500 gramów
kabaczek 500 gramów
papryka czerwona 1 sztuka
żółta papryka 1 sztuka
pieczarki 250 gramów
parówki 250 gramów
fasolka szparagowa 250 gramów
marchew 1 sztuka
pomidory 500 gramów
koncentrat pomidorowy 190 gramów
olej rzepakowy 5
ząbki czosnku 3 sztuki
tabasco 4 krople
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
bulion warzywny 400 mililitrów
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Porada

Najlepiej z kabaczka usunąć skórę i pestki.

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z cukinii i kabaczka

Cukinię i kabaczek kroimy w kostkę.
Papryki w paski.
Pieczarki na plasterki.
Fasolkę na 2-3 cm kawałki.
Parówki na plasterki.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pieczarki, fasolę, marchew i parówki. Lekko oprószamy solą i pieprzem. W trakcie smażenia, najlepiej pod koniec, dodajemy przeciśnięte przez praskę, ząbki czosnku. Chwilę smażymy, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, sos tabasco i dusimy pod przykryciem do momentu, kiedy fasolka zacznie mięknąć. Następnie dodajemy cukinię, kabaczek i papryki. Dolewamy bulion, wsypujemy paprykę i dusimy pod przykryciem do momentu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak