Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Sezon śliwkowy się zaczął więc i ciasto ze śliwkami na stole. Ciasto takie uwielbiają moi bliscy a przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka 300 gramów
cukier 50 gramów
cukier 1 łyżka
sól 1 szczypta
żółtko jajek 3 sztuki
mleko 125 mililitrów
drożdże 25 gramów
masło 82% 50 gramów

Dodatkowo:

śliwki 400 gramów

Składniki na kruszonkę:

mąka 180 gramów
cukier 100 gramów
cukier wanilinowy 1 opakowanie
masło 82% 125 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

W podgrzanym mleku rozetrzeć drożdże, dodać 4 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru oraz szczyptę soli
Rozczyn zostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z 50 g cukru Do rozczynu dodać pozostałą mąkę, utarte żółtka i rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiać do momentu aż zacznie odchodzić od ręki.
Następnie ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, przełożyć do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłóż połówki śliwek rozciętą stroną do góry. Śliwki posyp kruszonką. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Włóż do na nagrzanego piekarnik do 180 stopni i piec 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Kruszonka:
Mąkę rozmieszać z cukrem, cukrem waniliowym i miękkim masłem.  Dobrze połączyć między palcami na kruszonkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 22.07.2018 20:21
dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak