Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura różana

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Konfitura z płatków dzikiej róży, która jak co roku obficie zakwitła w moim przydomowym ogródku. To jest mój szybki sposób na tę konfiturę.

Składniki:

Składniki:

dzika róża 100 gramów
cukier puder 200 gramów
sok z cytryny 3 łyżki

Porada

Do konfitury używamy oczywiście płatków dzikiej róży, ten system tego nie przyjmuje. Soku z cytryny dajemy 3 lub 4 łyżki.

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura różana

Najpierw zbieramy róże i wytrzepujemy z nich wszelkie żyjątka. Najlepiej robić to rano wtedy są bardziej jędrne i soczyste. Obrywamy tylko zdrowe, czyste płatki i od razu przeczyszczamy je choćby delikatnie palcami. W oryginale z każdego płatka powinno oderwać się białą nasadę, ponieważ daje lekko gorzki posmak. Ale to jest mój szybki sposób i zapewniam, że nie przeszkadza ten lekki posmak goryczki w gotowej konfiturze. Dlatego całe płatki przekładamy do robota kuchennego, zasypujemy cukrem i miksujemy, najpierw pulsacyjnie, potem na średnich obrotach.
W trakcie miksowania dolewamy sok z cytryny do smaku. Zajęło mi to około 10 minut. Otrzymałam jeden słoiczek pysznej konfitury.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak