Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody jagodowo czekoladowo miętowe

5.0
(27)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lody domowe z nutą mięty i czekoladą białą. Nawet bez maszyny lody mogą być dobre. Wiemy co jemy i jemy zdrowo.

Składniki:

Składniki:

jagody 300 gramów
śmietanka 36% 250 mililitrów
śmietana 18-procentowa 125 mililitrów
biała czekolada 50 mililitrów
mięta liście 7 gałązek

Przepis i sposób przygotowania na: Lody jagodowo czekoladowo miętowe

Do garnka wlewam śmietanę 18% i 125 ml śmietany kremówki. Miętę myję, osuszam i przekładam do śmietany. Zagotowuję na wolnym ogniu i odstawiam na godzinę. Mięta w tym czasie wydobędzie aromat. Przekładam miętę na sitko, odciskam mocno i wyrzucam. Śmietanę zagotowuję ponownie, odstawiam i dodaję połamaną czekoladę, odstawiam na chwilę aż się rozpuści i mieszam. Jagody miksuję blenderem, dodaję do zimnej śmietany czekoladowej. Pozostałą kremówkę miksuję blenderem i dolewam jagodową masę. Przelewam do pojemnika, wstawiam do zamrażalnika. Po trzech godzinach miksuję, żeby nie wytworzyły się kryształki i robię tak jeszcze ze trzy razy co jakiś czas. Przed podaniem wyjmuje lody z zamrażalnika 30 minut wcześniej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak