Jagodowo-czekoladowy sernik

Jagodowo-czekoladowy sernik

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Domowy czekoladowo-jagodowy serniczek z glazurą jagodową. Sernik jest pyszny, rozpływa się w ustach. Nie za słodki bo taki moja rodzina lubi.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na spód:

  • ciastka

    160 gramów
  • masło 82%

    50 gramów

Składniki na masę serową:

  • twaróg

    1 kilogram
  • budyń

    1 opakowanie
  • śmietana 30%

    250 mililitrów
  • cukier

    1 szklanka
  • jajka

    4 sztuki
  • jogurt grecki

    125 mililitrów

Dodatkowo:

  • czekolada

    100 gramów
  • jagody

    30 dag
  • budynie śmietnkowe

    1 łyżka

Składniki na polewę jagodową:

  • galaretka jagodowa

    0.5 opakowania
  • jagody

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód: Ciastka rozdrabniam blenderem, przekładam do miski i dodaję roztopione masło ciepłe i mieszam. Formę o średnicy 23 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Przekładam masę ciasteczkową i ugniatam palcami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na pięć minut, wyjmuję i studzę.

Masa serowa: Ser mielę dwukrotnie, przekładam do misy, dolewam 1/2 szklanki śmietany kremówki, jogurt, cukier i mieszam mikserem dosłownie chwilę. Wbijam jajka i dalej mieszam, na końcu dodaję budyń. Masy nie wyrabiam długo, żeby się nie napowietrzyła. Dziele ją na trzy części.

Do pozostałej śmietany kremówki 125 ml dodaję połamaną czekoladę gorzką i podgrzewam ale nie gotuję. Chwilę odstawiam i mieszam aż czekolada się rozpuści. Jak przestygnie dodaję do jednej części sera. Jagody miksuję blenderem i dodaję z łyżką budyniu do drugiej części sera. Na ciasteczkowy spód wykładam masę czekoladową, na nią delikatnie wylewam łyżką masę jagodową, i na końcu masę białą. Sernik wstawiam do nagrzanego piekarnika termoobieg do temperatury 180 stopni na 20 minut, zmniejszam na 135 stopni i piekę jeszcze około 55 minut aż się zetnie środek. Uchylam drzwiczki i studzę. Jak będzie zimny wkładam do lodówki.

Polewa jagodowa: Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance gorącej wody i studzę. Połowę jagód miksuję blenderem i dodaję do galaretki. Jak lekko stężeje wylewam na sernik, dekoruje resztą jagód i wstawiam do całkowitego stężenia do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat