Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodowo-czekoladowy sernik

5.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Domowy czekoladowo-jagodowy serniczek z glazurą jagodową. Sernik jest pyszny, rozpływa się w ustach. Nie za słodki bo taki moja rodzina lubi.

Składniki:

Składniki na spód:

ciastka 160 gramów
masło 82% 50 gramów

Składniki na masę serową:

twaróg 1 kilogram
budyń 1 opakowanie
śmietana 30% 250 mililitrów
cukier 1 szklanka
jajko 4 sztuki
jogurt grecki 125 mililitrów

Dodatkowo:

czekolada 100 gramów
jagody 30 dag
budynie śmietnkowe 1 łyżka

Składniki na polewę jagodową:

galaretka jagodowa 0.5 opakowania
jagody 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodowo-czekoladowy sernik

Spód: Ciastka rozdrabniam blenderem, przekładam do miski i dodaję roztopione masło ciepłe i mieszam. Formę o średnicy 23 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Przekładam masę ciasteczkową i ugniatam palcami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na pięć minut, wyjmuję i studzę.

Masa serowa: Ser mielę dwukrotnie, przekładam do misy, dolewam 1/2 szklanki śmietany kremówki, jogurt, cukier i mieszam mikserem dosłownie chwilę. Wbijam jajka i dalej mieszam, na końcu dodaję budyń. Masy nie wyrabiam długo, żeby się nie napowietrzyła. Dziele ją na trzy części.

Do pozostałej śmietany kremówki 125 ml dodaję połamaną czekoladę gorzką i podgrzewam ale nie gotuję. Chwilę odstawiam i mieszam aż czekolada się rozpuści. Jak przestygnie dodaję do jednej części sera. Jagody miksuję blenderem i dodaję z łyżką budyniu do drugiej części sera. Na ciasteczkowy spód wykładam masę czekoladową, na nią delikatnie wylewam łyżką masę jagodową, i na końcu masę białą. Sernik wstawiam do nagrzanego piekarnika termoobieg do temperatury 180 stopni na 20 minut, zmniejszam na 135 stopni i piekę jeszcze około 55 minut aż się zetnie środek. Uchylam drzwiczki i studzę. Jak będzie zimny wkładam do lodówki.

Polewa jagodowa: Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance gorącej wody i studzę. Połowę jagód miksuję blenderem i dodaję do galaretki. Jak lekko stężeje wylewam na sernik, dekoruje resztą jagód i wstawiam do całkowitego stężenia do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak