Grillowane krewetki na sałatce

Grillowane krewetki na sałatce

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Krewetki świetnie nadają się na grilla. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Ich smak dopełni pyszna i lekka sałatka. Na letnie popołudnia po prostu idealna! To fit danie zachwyci niejednego miłośnika krewetek.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • krewetki

    8 sztuk
  • mięta liście

    0,5 garści
  • oliwa z oliwek

    50 mililitrów
  • sok z limonki

    50 mililitrów
  • czosnek

    1 ząbek
  • sałata lodowa

    2 liście
  • ogórek

    20 gramów
  • czerwona cebula

    15 gramów
  • papryka żółta

    30 gramów
  • chili

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miętę i kolendrę bardzo drobno siekamy, przekładamy do miski i łączymy z oliwą, sokiem z limonki, chilli i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Do osobnego naczynia odkładamy 2 łyżki marynaty. Krewetki obieramy, pozostawiając tylko końcówkę ogona, usuwamy także przewód pokarmowy. Gotowe krewetki wrzucamy do wcześniej przygotowanej marynaty i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Na gorący grill lub patelnię grillową kładziemy papier do pieczenia, na który wkładamy krewetki. Grillujemy je z obydwu stron około 5-6 minut. Sałatę szatkujemy w bardzo cienkie paski i mieszamy z ogórkiem, papryką i cebulą pokrojonymi w niewielką kostkę. Sałatkę układamy na talerzu, polewamy ją odłożoną marynatą, a na wierzchu kładziemy krewetki.

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Doradca Smaku
Wybierz krewetki 16/20.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

18.07.2018 21:40
Na pewno bardzo smaczne;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat