Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z borówki amerykańskiej

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Podarunek od Marysi, z jej ogrodu (dziękujemy). Trzeba jakoś zagospodarować. Część została zamrożona. Pozostała przerobiona na dżem. Z podanych proporcji wyszło 5 niedużych słoiczków.

Składniki:

Składniki:

borówka amerykańska 1200 gramów
cukier 400 gramów
sok z cytryny 1 łyżeczka
wódka 1 łyżka

Porada

Ilość cukru można zwiększyć bądź zredukować.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z borówki amerykańskiej

Umyłem borówki, przełożyłam do rondla, zasypałam cukrem i postawiłem na palnik. Dodałam łyżeczkę soku z cytryny i podgrzewałam do momentu, aż cukier się rozpuścił, a borówki puszczą sok. Na koniec dodałam łyżkę wódki i przełożyłam borówki do wyparzonych słoików, a następnie pasteryzowałem ok. 15 minut w piekarniku w temperaturze 125 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak