Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przezroczysty deser arbuzowy

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Lekki orzeźwiający deser idealny na upały. Na pewno się nim schłodzimy. Arbuz w połączeniu z galaretką przezroczystą idealnie się komponuje. Polecam zrobić od razu większą porcję bo szybko zniknie. Z przezroczystej galaretki możemy wyczarować cuda dodając przeróżne owoce.

Składniki:

Składniki:

galaretka 1 sztuka
arbuz żółty 250 gramów
arbuz 250 gramów
maliny świeże 100 gramów
mięta liście 4 gałązki
borówki 10 sztuk
śmietanka 36% 125 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Przezroczysty deser arbuzowy

Z galaretki odkładam jedną łyżeczkę proszku. Pozostałą wsypuję do 350 ml gorącej wody i rozpuszczam oraz studzę. Pudełeczko plastikowe (wielkość od borówek) wykładam całe folią spożywczą. Wlewam 1/3 galaretki. Z arbuza wycinam specjalnym nożykiem kulki. Na dno wykładam kilka listków mięty, dodaję żółte kulki arbuza i wstawia do lodówki aż stężeje. Na tą warstwę wykładam kulki czerwonego arbuza, dodaję pestki które są zdrowe i jadalne i zalewam 1/3 galaretki. Wstawiam do lodówki do stężenia. Do pozostałej galaretki dodaję mus z blendowanego arbuza żółtego i wylewam na deser. Wstawiam do lodówki na noc.

Siedem malin przekładam na sitko i przecieram, przelewam śmietanką, powstanie malinowa śmietana. Ubijam na sztywno. Łyżeczkę galaretki którą odłożyliśmy rozpuszczam w łyżce gorącej wody, jak przestygnie lekko dodaję śmietany odrobinę i dolewam do reszty śmietany. Wstawiam do lodówki do stężenia. Deser dekoruję śmietaną, malinami, z pozostałych owoców robię szaszłyki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak