Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślane babeczki z borówkami i bitą śmietaną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Babeczki smakują przepysznie, a ich przygotowanie to dosłownie chwila! Są takie maślane i cudownie pachnące, że ciężko poprzestać na jednej sztuce. Całość doskonale komponuje się z borówkami lub jagodami i bitą śmietaną.

Składniki:

Składniki na około 8 sztuk:

mąka pszenna 100 gramów
cukier 100 gramów
masło 82% 100 gramów
jajko 2 sztuki
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1.25 łyżeczki

Dodatkowo:

borówki 100 gramów

Ponadto:

bita śmietana 200 gramów

Porada

Można użyć gotowej bitej śmietany w sprayu, ale w tym przypadku babeczki należy udekorować praktycznie przed spożyciem. Najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie bitej śmietany z kremówki (200 ml śmietanki + 1 łyżeczka cukru pudru), bądź z proszku (1 opakowanie + 200 ml mleka).

Przepis i sposób przygotowania na: Maślane babeczki z borówkami i bitą śmietaną

Masło rozpuścić w małym rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia. W misce utrzeć (rózgą lub mikserem) jajka z cukrem. Do masy jajecznej dodać cukier waniliowy oraz masło. Następnie ciągle mieszając - należy stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta należy wmieszać owoce. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek; uwaga, bo babeczki mocno urosną podczas pieczenia) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i po ostudzeniu na kratce udekorować bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 16.07.2018 19:50
Pycha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak