Poduszeczki porzeczkowe z lukrem

Poduszeczki porzeczkowe z lukrem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszne poduszeczki zostały udekorowane lukrem. Świetny pomysł na podwieczorek.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • margaryna

    25 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • śmietana 12%

    0.5 szklanki

Składniki na nadzienie:

  • czerwona porzeczka

    1 szklanka

Składniki na lukier;

  • białko

    1 sztuka
  • cukier puder

    1 szklanka
  • barwnik spożywczy do ciast

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Margarynę rozcieramy opuszkami palców z mąką. Dodajemy śmietanę i jajko. Zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy na około godzinę do lodówki. Ciasto wałkujemy i za pomocą noża wycinamy prostokąty. Nakładamy porzeczki na jeden prostokąt, drugim przykrywamy i widelcem wokół robimy wzorek aby ciasto się połączyło. Pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone odkładamy do ostygnięcia.

2. Lukier: Białka ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo). Lukier powinien być troszkę gęsty. Dodajemy barwnik i miksujemy.

3. Dekoracja: Poduszeczki dekorujemy lukrem i gałązkami czerwonej porzeczki.

Barwnik spożywczy w kolorze różowym. Dodatkowo kilka gałązek czerwonej porzeczki do dekoracji.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat