Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik straciatella na zimno

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Słodkości. 

Składniki:

Składniki:

ser biały 750 gramów
śmietana kremowa 36% 200 mililitrów
cukier puder 180 gramów
czekolada mleczna 100 gramów
biszkopty okrągłe 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
kakao 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik straciatella na zimno

Dno tortownicy wykładamy połową biszkoptów. Jeśli są miękkie zostawiamy bez nasączania. Jeśli są twarde możemy nasączyć odrobiną słodkiej kawy lub herbaty. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody. Mieszamy, podgrzewamy ale nie gotujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do sera. Mieszamy. 1 łyżkę dodajemy do ciepłej żelatyny, a następnie całość wlewamy do masy. Wszystko razem miksujemy. Wrzucamy posiekaną na kawałki (mogą być większe) czekoladę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na biszkopty. Wyrównujemy. Przykrywamy resztą biszkoptów. Obficie posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak