Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Zupa nie tylko na Wielkanoc.

Składniki:

Składniki:

kiełbasa biała 500 gramów
prawdziwki 4 sztuki
ziele angielskie 5 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
cebule 2 sztuki
masło 82% 2 łyżki
boczek wędzony 250 gramów
ziemniaki 4 sztuki
zakwas na żur 500 mililitrów
śmietana kremówka 200 mililitrów
sól 5 szczypt
pieprz 5 szczypt
Majeranek suszony Prymat 5 szczypt
ząbki czosnku 3 sztuki
tartego chrzanu 2 łyżki
jajko 6 sztuk
świeży majeranek 4 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Żur

Kiełbasę zalałem 2 l zimnej wody, dodałem grzyby, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe.
Gotowałem pod przykryciem na małym ogniu i parzyłem (czyli nie dopuściłem do zawrzenia, aby kiełbasa nie popękała), ok. 30 minut. Zebrałem szumowiny. Wyjąłem kiełbasę.

Cebule pokroiłem w cienkie piórka. Na patelni rozgrzałem masło, wrzuciłem cebulę, zeszkliłem, lekko zezłociłem. Dołożyłem pokrojony w paski boczek, wymieszałem aż zaczął się wytapiać.

Ziemniaki obrałem, opłukałem, pokroiłem w kostkę. Razem z cebulą i boczkiem wrzuciłem do gotującego się wywaru z białej kiełbasy, gotowałem aż ziemniaki były miękkie.

Zakwas na żurek wymieszałem z litrem zimnej wody, stale mieszając wlałem do wywaru i nie przerywając doprowadziłem do wrzenia. Gotowałem na małym ogniu ok. 5 minut.

Śmietanę rozprowadziłem kilkoma łyżkami zupy, dodałem czosnek i chrzan, zmiksowałem dokładnie i mieszając wlałem do zupy. Ponownie zagotowałem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Kiełbasę pokroiłem na kawałki, dodałem do zupy. Rozlałem zupę. Do każdego talerza dołożyłem cząstki jajka ugotowanego na twardo, udekorowałem majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak