Bakłażan z bobem i kokardkami

Bakłażan z bobem i kokardkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Bardzo syte, wegetariańskie łódeczki z bakłażana z dodatkiem bobu i makaronu. Jako miłośniczka bakłażana mogę go jeść pod każdą postacią.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • bakłażan

    2 sztuki
  • bób

    400 gramów
  • makaron kokardki

    100 gramów
  • żółty ser

    4 plastry
  • pomidorki koktajlowe

    5 sztuk
  • bazylia świeża

    3 gałązki
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej rzepakowy

    5 łyżek
  • koperek świeży

    5 gałązek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażany kroję wzdłuż na pół. Wycinam z każdej połówki środek miąższu zostawiając po 1 cm. Bakłażany solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól zimną wodą i osuszam je. Smaruję olejem rzepakowym, tak samo miąższ i układam na blaszce. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra-dół i piekę bakłażany 20 minut. W trakcie pieczenia smaruję jeszcze raz olejem. Bób wrzucam do gotującej i osolonej wody i gotuję około 5 minut. Nie ma być rozgotowany. Po odcedzeniu przelewam go zimną wodą i obieram z łupinek. Makaron gotuję al dente. Do miski przekładam makaron, dodaję bób, pokrojony miąższ bakłażana, sól, pieprz, pokrojony koper, bazylię, pokrojony ser. Farszem napełniam bakłażana, dodaję pokrojone połówki pomidorków i wstawiam jeszcze na 10 minut do piekarnika.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat