Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowy puch

5.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Torcik zrobiłam na dzień mamy, a na blogu wrzucam z poślizgiem. Lekki jak puch, z warstwą maślanki, z truskawkami, które uwielbiamy i chrupiącymi migdałami. Można się w niego wgryzać i wgryzać i ciężko jest się opanować.

Składniki:

Składniki na biszkopt:

mąka 0.5 szklanki
cukier 0.5 szklanki
czekolada gorzka 50 gramów
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kakao 2 łyżeczki
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Warstwa truskawkowa z maślanki:

maślanka 200 mililitrów
truskawki 25 dag
cytryna 0.5 sztuki
galaretka truskawkowa 1 sztuka

Krem truskawkowy:

truskawki świeże 20 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
cukier puder 1 łyżka
śmietana 30% 500 mililitrów

Wierzch tortu:

śmietanka 36% 400 mililitrów
śmietan fix 1 sztuka

Pozostałe:

dżem truskawkowy 0.5 słoika
galaretka truskawkowa 0.5 opakowania
truskawki 20 dag

Składniki na poncz:

wino czerwone 125 mililitrów
herbata 125 mililitrów
migdały siekane 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowy puch

Biszkopt:
Do miski wbijam białka temperatura pokojowa i ubijam na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję po łyżce cukru ubijam dwie minuty i kolejna łyżka cukru i tak do wyczerpania. Na końcu dodaje po jednym żółtku mieszam mikserem ale już tylko chwilę do połączenia. Mąki przesiewam, dodaję kakao, proszek do pieczenia, startą czekoladę i mieszam. Dodaję w trzech partiach do masy jajecznej i mieszam delikatnie od spodu. Spód formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra-dół i piekę 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto się dopiekło.

Warstwa maślankowa:
Truskawki myję, obieram i miksuję blenderem, dodaję sok z cytryny. Galaretkę rozpuszczam w 1/3 szklance wody gorącej, przestudzoną lekko dodaję do truskawek. Łączę z maślanką. Garnek o średnicy 16 cm wykładam folią spożywczą boki też i wylewam warstwę maślankową. Odstawiam na noc do lodówki.

Krem truskawkowy:
Żelatynę namaczam w 1/4 szklance wody i rozpuszczam w mikrofali. Truskawki myję, obieram i miksuję blenderem. Dodaję do nich żelatynę ciepłą. Śmietanę schłodzoną ubijam na sztywno z pudrem. Wlewam cienkim strumieniem mus truskawkowy i mieszam mikserem. Wstawiam krem do lodówki aż zetnie się do konsystencji takiej, żeby można było smarować.

Biszkopt kroję ostrym nożem na trzy blaty. Dolny blat układam w formie w której piekłam. Nasączam go ponczem, smaruję częścią kremu, wykładam warstwę maślankową na środek, ładnie odklei się od folii jak przewrócimy do góry nogami. Smaruję kremem truskawkowym, wyrównuje i układam drugi blat. Nasączam go ponczem, smaruję dżemem, resztą kremu truskawkowego. Układam ostatni blat. Tort wstawiam do lodówki żeby się dobrze ściął.

W tym czasie prażę migdały na suchej patelni. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję fix. Zdejmuje obręcz formy, smaruje wierzch i boki śmietaną. Część zostawiam do dekoracji. Truskawki kroję na plastry. układam od środka w kwiatka. Tort dekoruję śmietaną na około. Boki obkładam migdałami uprażonymi na patelni. Muszą przestygnąć. Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody gorącej. Jak zacznie tężeć lekko, wylewam ją na truskawki. Tort wstawiam do lodówki na dwie godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak