Truskawkowy puch

Truskawkowy puch

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Torcik zrobiłam na dzień mamy, a na blogu wrzucam z poślizgiem. Lekki jak puch, z warstwą maślanki, z truskawkami, które uwielbiamy i chrupiącymi migdałami. Można się w niego wgryzać i wgryzać i ciężko jest się opanować.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na biszkopt:

  • mąka

    0.5 szklanki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • czekolada gorzka

    50 gramów
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • kakao

    2 łyżeczki
  • jajko

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Warstwa truskawkowa z maślanki:

  • maślanka

    200 mililitrów
  • truskawki

    25 dag
  • cytryna

    0.5 sztuki
  • galaretka truskawkowa

    1 sztuka

Krem truskawkowy:

  • truskawki świeże

    20 dag
  • żelatyna

    5 łyżeczek
  • cukier puder

    1 łyżka
  • śmietana 30%

    500 mililitrów

Wierzch tortu:

  • śmietanka 36%

    400 mililitrów
  • śmietan fix

    1 sztuka

Pozostałe:

  • dżem truskawkowy

    0.5 słoika
  • galaretka truskawkowa

    0.5 opakowania
  • truskawki

    20 dag

Składniki na poncz:

  • wino czerwone

    125 mililitrów
  • herbata

    125 mililitrów
  • migdały siekane

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Do miski wbijam białka temperatura pokojowa i ubijam na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję po łyżce cukru ubijam dwie minuty i kolejna łyżka cukru i tak do wyczerpania. Na końcu dodaje po jednym żółtku mieszam mikserem ale już tylko chwilę do połączenia. Mąki przesiewam, dodaję kakao, proszek do pieczenia, startą czekoladę i mieszam. Dodaję w trzech partiach do masy jajecznej i mieszam delikatnie od spodu. Spód formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra-dół i piekę 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto się dopiekło.

Warstwa maślankowa:
Truskawki myję, obieram i miksuję blenderem, dodaję sok z cytryny. Galaretkę rozpuszczam w 1/3 szklance wody gorącej, przestudzoną lekko dodaję do truskawek. Łączę z maślanką. Garnek o średnicy 16 cm wykładam folią spożywczą boki też i wylewam warstwę maślankową. Odstawiam na noc do lodówki.

Krem truskawkowy:
Żelatynę namaczam w 1/4 szklance wody i rozpuszczam w mikrofali. Truskawki myję, obieram i miksuję blenderem. Dodaję do nich żelatynę ciepłą. Śmietanę schłodzoną ubijam na sztywno z pudrem. Wlewam cienkim strumieniem mus truskawkowy i mieszam mikserem. Wstawiam krem do lodówki aż zetnie się do konsystencji takiej, żeby można było smarować.

Biszkopt kroję ostrym nożem na trzy blaty. Dolny blat układam w formie w której piekłam. Nasączam go ponczem, smaruję częścią kremu, wykładam warstwę maślankową na środek, ładnie odklei się od folii jak przewrócimy do góry nogami. Smaruję kremem truskawkowym, wyrównuje i układam drugi blat. Nasączam go ponczem, smaruję dżemem, resztą kremu truskawkowego. Układam ostatni blat. Tort wstawiam do lodówki żeby się dobrze ściął.

W tym czasie prażę migdały na suchej patelni. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję fix. Zdejmuje obręcz formy, smaruje wierzch i boki śmietaną. Część zostawiam do dekoracji. Truskawki kroję na plastry. układam od środka w kwiatka. Tort dekoruję śmietaną na około. Boki obkładam migdałami uprażonymi na patelni. Muszą przestygnąć. Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody gorącej. Jak zacznie tężeć lekko, wylewam ją na truskawki. Tort wstawiam do lodówki na dwie godziny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat