Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Letnia sałatka

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Sałatka lekka, letnia z dużą ilością owoców, które uwielbiam. Takie sałatki mogę jeść codziennie. Jako dodatek pestki słonecznika, bardzo zdrowe.

Składniki:

Składniki:

roszponka 0.5 opakowania
truskawki 7 sztuk
mozzarella w kuleczkach 70 gramów
borówki 100 gramów
cieciorka konserwowa 120 gramów
brzoskwinia 1 sztuka
olej rzepakowy 2 łyżeczki
słonecznik łuskany 2 łyżki
pomidorki koktajlowe 7 sztuk

Składniki na sos:

oliwa 4 łyżki
musztarda 1 łyżeczka
syrop klonowy 1 łyżeczka
ocet winny 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Letnia sałatka

Sos:
Składniki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i mocno potrząsam. Sos zrobi się gęsty.
Roszponkę myję, osuszam i układam na talerzu. Dodaję pokrojone pomidorki, truskawki obrane z szypułek. Brzoskwinię kroję na cząstki i grilluję na patelni grillowej na odrobinie oleju. Studzę i dodaję do sałatki. Cieciorkę odsączam z zalewy i dodaję razem z borówkami i mozzarellą. Sałatkę polewam sosem, posypuję słonecznikiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak