Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pianka porzeczkowo czekoladowa

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasto pianka czekoladowa porzeczkowa na biszkopcie czekoladowym. Nie można się od niego oderwać. Letnie ciasto do kawy z którym każdy sobie poradzi. Słodycz pianki przełamuje kwasowość porzeczek.

Składniki:

Składniki na biszkopt:

mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 3 sztuki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 3 łyżki

Krem czekoladowy:

serka mascarpone 400 gramów
śmietana 30% 250 mililitrów
gorzka czekolada 200 gramów

Pianka porzeczkowa:

porzeczki czerwone 500 gramów
białko 5 sztuk
cukier 200 gramów
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda 4 łyżki

Dekoracja:

śmietana 30% 250 mililitrów
galaretka jagodowa 1 opakowanie
czerwona porzeczka 200 gramów
groszki czekoladowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pianka porzeczkowo czekoladowa

Biszkopt:
Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję łyżkę cukru, ubijam dalej i kolejna łyżka cukru jak poprzedni rozpuści się. Jak piana jest lśniąca a cukier rozpuszczony dodaję żółtka i już tylko łączę mikserem. Mąki przesiewam, dodaję kakao, proszek do pieczenia i wsypuję stopniowo do jaj i mieszam delikatnie łyżką. Formę o wymiarach 24x24 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut.

Krem czekoladowy:
Śmietanę kremówkę przelewam do garnka, dodaję połamaną czekoladę i na wolnym ogniu zagotowuję. Zdejmuję z ognia i mieszam łyżką aż czekolada się rozpuści. Wstawiam do lodówki na dwie godziny. Serek mascarpone rozcieram mikserem, dodaję masę czekoladową i mieszam aż się połączą.

Pianka:
Porzeczki myję, obieram i miksuję blenderem. Przecieram przez sito pozbawiając się pestek i skórek. Białka, przelewam do miski metalowej, dodaję cukier i ubijam mikserem około 3 minuty na parze. Potem zdejmuję z pary miskę i ubijam dalej około 2-3 minuty. Żelatynę namaczam w czterech łyżkach zimnej wody, dodaję 1/3 szklanki musu porzeczkowego i rozpuszczam w mikrofali. Żelatynę przelewam do musu porzeczkowego. Do białek wlewam pomału mus i cały czas miksuję. Robię to stopniowo nie od razu.

Na zimny biszkopt wylewam krem czekoladowy i wstawiam do lodówki na dwie godziny. Potem wylewam piankę porzeczkową i wstawiam na dwie godziny do lodówki. Na piankę wykładam obrane porzeczki. Galaretkę rozpuszczam w 1 i 1/2 szklance gorącej wody. Jak zacznie lekko tężeć wylewam ją na porzeczki. Wstawiam do lodówki ciasto. Jak stężeje galaretka, dekoruję ją ubiją śmietanką, czekoladowymi kulkami i melisą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak