Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik jagodowy z szaszłykiem

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszny, aromatyczny, orzeźwiający na upały idealny. Z szaszłykiem jagodowym palce lizać. Są to moje ulubione letnie zupy.

Składniki:

Składniki na chłodnik:

jagody 1 szklanka
borówki 0.5 szklanki
woda zimna 2000 mililitrów
jogurt grecki 500 mililitrów
kisiel żurawinowy 1 sztuka

Składniki na naleśniki:

mąka 0.5 szklanki
jajko 1 sztuka
woda mineralna 0.3 szklanki
maślanka 0.5 szklanki
sól 1 szczypta
olej rzepakowy 3 łyżki

Składniki na nadzienie:

ser twarogowy 150 gramów
jogurt naturalny 1 łyżka
cukier puder 1 łyżka
jagody 125 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik jagodowy z szaszłykiem

Naleśniki:
Do garnka wsypuję mąkę, dodaję maślankę, jajko, sól, wodę gazowaną i miksuję ciasto. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Do miski przekładam ser, dodaję dwie łyżki jagód, cukier i jogurt. Miksuję blenderem. Naleśniki smaruję serem, posypuję jagodami i zwijam w rulon. Kroję w paski 2 cm i nabijam na patyczki do szaszłyków.

Do garnka wlewam wodę, dodaję opłukane jagody i gotuję około pięć minut od zagotowania. Garnek zdejmuję z ognia wsypuję rozrobiony w zimnej wodzie kisiel, mieszam i zagotuję. Odstawiam do przestygnięcia. Do jogurtu greckiego wlewam 1/2 szklankę chłodnika i mieszam. Następnie dolewam resztę. Podaję schłodzony z borówkami, serem twarogowym pokruszonym i bazylią oraz szaszłykiem naleśnikowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak